Jdi na obsah Jdi na menu
 


Volné lezení- Free Climbing
Celá cesta je překonána volným způsobem- RP, OS, Flash..... K postupu se používá výhradně skalního povrchu. Pomůcky, jako je lano, lezecký materiál, skoby a vklíněnce se používají pouze k jištění.

RP- rotpunkt, redpoited
Jedná se o volné přelezení cesty odspodu, na prvním konci lana, bez pádu. V průběhu výstupu lezec osazuje dodatečná jištění a propíná jištění fixní. Žádné jištění nesmí být použito k odpočinku. V případě pádu se lezec musí nechat spustit do nejbližšího „no hand restu“ (místo, kde lze odpočívat bez držení rukou), musí stáhnout lano a odstranit veškeré dodané jištění a fixní jištění. Otcem tohoto stylu je Kurt Albert z Německa, který od roku 1976 ve Franské Juře začal označovat technické cesty, které se mu podařilo přelézt volně, červenou tečkou na nástupu.

PP- pink point, pinkpointed
Jedná se o totožný styl, jako RP. Jde o volné přelezení cesty odspodu, na prvním konci lana, bez pádu. Rozdíl je pouze v tom, že veškerá jištění v cestě jsou již předem osazena. To jestli je styl PP stejně hodnotný jako RP už záleží na vás. Je třeba si uvědomit, že osazená jištění jsou v cestě ponechána a tak samotné zapnutí lana do expresky je snazší, lezec se nemusí natahovat ke kruhu nebo nýtu a tím ušetří nejen kroky, ale často i potřebnou sílu k úspěšnému přelezu.

OS- on sight
V překladu název znamená „na pohled“. Jde o volné přelezení cesty prvním pokusem. Lezec vyleze cestu bez jakéhokoliv prohlédnutí nebo předem získaných informací o ní. Neznámou cestu přelezete na prvním konci lana, odspodu, bez pádu a veškeré jištění si lezec osazuje v průběhu výstupu. Jedná se o jeden z nejhodnotnějších lezeckých stylů, vyžadující mnoho lezeckých zkušeností.

Flash
Jedná se o totožný styl jako OS. Cestu jste nikdy nezkoušeli, ale je povolené získat o ní předem informace anebo pozorovat jiného lezce při jejím přelezu. Cestu přelezete na prvním konci lana prvním pokusem, odspodu a bez pádu. Jištění v cestě můžou a nemusí být osazeny jiným lezcem.

TR- top rope
Přelezení cesty, kdy je lezec jištěn horním lanem. Jistič jistí druholezce ze země přes vratný bod anebo ve stěny na„štandu“.

AF- All Free
Lezec překonává cestu na prvním konci lana, odspodu. V průběhu výstupu osazuje dodatečná jištění a propíná jištění fixní. V průběhu výstupu používá jistící body k odpočinku, ale nikoli k postupu.

RK- rot kreis, red circle
Lezec překonává cestu na prvním konci lana, odspodu. V průběhu výstupu osazuje dodatečná jištění a propíná jištění fixní. Žádné jištění nesmí být použito k odpočinku. V případě pádu se lezec nechá spustit do „no hand restu“a lano mu zůstane propnuto v nejvyšším dosaženém bodě. Tento styl už dnes není populární a je srovnáván se stylem AF.

Free solo
Jde o přelez cesty jednotlivce bez použití lana a zajišťovacích pomůcek, jako je lano, karabiny, sedací úvazek. Tento styl je vyhrazen skutečným znalcům lezení a majitelům „chladných hlav“.

Sólo
Jde o přelez cesty jednotlivce, který používá k samojištění lana a technického materiálu.

Volné lezení ve velkých stěnách
Ve velkých stěnách se hodnotí a je podstatný styl výstupu v jednotlivých délkách- RP, OS, AF.

Volné RP přelezení cesty
Lezci se střídají ve vyvádění délek. Každá lanová délka je překonána prvolezcem stylem RP a druholezec leze délky TR, kdy nesmí využít k odpočinku ani tah lana, ani jištění.


Volné OS přelezení cesty
Lezci se střídají ve vyvádění délek, ale každá délka musí být vylezena stylem OS. Druholezec leze TR.

Technické lezení
Kromě volného lezení ve skále se klasifikuje i lezení technické (s použitím umělých pomůcek k postupu). Dřívější pomůcky a vybavení dovolovaly přelézat ty nejtěžší cesty a stěny pouze technicky. Dnešní době je mnoho z těchto technických cest přelézáno volně. Přesto však zůstává mnoho výstupů, které není možno zdolat jinak, než s použitím technických pomůcek. Tento styl je náročný na zvládnutí jistící techniky a vyžaduje fyzickou a zejména psychickou odolnost. Kolébkou tohoto stylu byly a stále zůstávají Yosemity.

Lezení v horách

Klasický expediční styl
Výstup je vybaven sérií postupových táborů, expedice využívá pomoci výškových nosičů „Šerpů“, které si po čas expedice najme. Srdce celého výstupu tvoří tzv“ basecamp“ a odtud horolezci postupují dál do dalších táborů. V obtížných místech jsou natažené fixní lana.

Lehký expediční styl
Menší skupina horolezců, která veškeré vybavení a náklad dopraví do základního tábora sama bez pomoci nosičů. Další průběh expedice je stejný, jako u klasického výstupu.

Lehký Alpský styl
Nejhodnotnější styl výstupu. Horolezci se většinou aklimatizují na okolních kopcích. Po dostatečné aklimatizaci se tým soustředí na svůj hlavní cíl. Výstup provádí na jeden zátah, bez postupových táborů a bez návratu do základního tábora. Horolezci mají v batohu nejnutnější vybavení, lezecký materiál, jídlo, pití, stany a popřípadě komunikační techniku. V některých strmých stěnách nelze ani postavit stan a tak horolezci bivakují ve vysekaných plošinách.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ear-splitting and Low Blood Stress Symptoms

(AAWAICSKEENE, 7. 10. 2018 20:34)

Compression est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre moelle bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/achat-cialis-par-internet/